Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]
Zazwyczaj zdjęcia dziewczyn, które tracą na wadze są bardzo popularne w Internecie. Są jednak rzeczy, które wzbudzają dużo większy podziw – na przykład zdjęcia osób, które pokonały zaburzenia odżywiania i żyją wreszcie normalnie, zdrowo i szczęśliwie. Przykładem takiej transformacji jest dwudziestoletnia studentka Amira Jendli, Tunezyjka, która [...]
Kontuzje sportowe i ich geneza zazwyczaj rozpoczynają się, gdy siły pomiędzy osiami stawu zaczynają być nieproporcjonalne. Dochodzi wówczas do zjawiska zaburzonego balansu mięśniowego, co w konsekwencji jedną ze stron przesuwa ku silniejszej grupie mięśniowej. Staw zaczyna pracować wtedy w nieoptymalnej płaszczyźnie ruchu, co wystawia nas na [...]
Dieta wegańska i wegetariańska, szczególnie wśród kobiet, zyskuje coraz większą popularność. Wynika to z różnych powodów, głównie etycznych, ale również niekiedy podejścia zdrowotnego czy ekologicznego. Każdy z nas ma wybór i dokonuje go świadomie. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć dokładnie, co robimy i jakie może to mieć konsekwencje dla [...]
W Georgia State University przeprowadzono ciekawe badanie, które pokazało, że cząsteczka wytwarzana podczas postu lub ograniczania liczby kalorii, może przeciwdziałać starzeniu się naczyń krwionośnych. Może to jednocześnie zmniejszać częstotliwość występowania i natężenie chorób związanych układem krwionośnym takich jak choroba sercowo-naczyniowa. [...]
L-Teanina jest aminokwasem występującym głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie [...]
Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są od czasów Azteków, ale to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. Beta alanina oraz arginina i cytrulina Mogą wspierać [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
Wiele pań marzy o krągłych, jędrnych i cieszących oko pośladkach. Są one bowiem istotną częścią kobiecego ciała, która może przyciągnąć wzrok płci przeciwnej. Wiele pań chcących poprawić estetykę pośladków zastanawia się jakie ćwiczenia wykonywać, ile serii i przede wszystkim jak często należy trenować, by uzyskać zamierzony efekt. Podpowiadamy, [...]
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Czego potrzebujemy: Na ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki - dobrze wypłukanej z zalewy 70 g banana 1 jajko 15 g kakao 30 g białka - izolat białka serwatkowego o smaku czekolady 3 g proszku do pieczenia Na masę serową: 70 g białego sera 100 g jogurtu naturalnego 170 g serka wiejskiego - tylko granulki 30 g białka - WPC smak biała czekolada - [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które [...]
Stymulacja tkanki mięśniowej jest procesem, który powinien występować w odpowiednich od siebie odstępach czasowych, które z kolei powinny być dobrane tak, aby wstrzelić się w zjawisko superkompensacji. Grupa grupie nie równa Przyglądając się temu, co serwuje nam nauka, większość trenujących osób powinna trenować większe grupy mięśniowe 2-3 razy w [...]